Помощ

В стремеж да се възползвам от възможностите, които ми дава интернет и тази трибуна, реших да споделя въпросите си, а те са следните:

1. Трябва ли организациите свързани с работата в сферата на недвижими имоти, като например – НСНИ, ФИАБЦИ България и големите фирми в България, да са по-активни по отношение на злоупотребите, които всеки ден се случват в страната ни?

2. Имат ли те капацитета да създадат нови и работещи механизми за превенция на всевъзможните злоупотреби, които изобретателният ни народ измисля, за да вреди на сънародниците си и да се изхранва?

3.Правят ли достатъчно, за да бъде информирано обществото и да достигне по-високо ниво на култура и разбиране, що се отнася до законите в държавата касаещи недвижимите имоти?

4.Кога и как ще направим така, че наемането и отдаването на апартаменти да се случва според  правила, защитени от закона и подпомогнати от вече утвърдени и работещи механизми, създадени специално за тази дейност?

5. Може ли всеки да стане „брокер на недвижими имоти”, и още по-важно – трябва ли? Нужно ли е някой да има специална подготовка, било то и кратка?

6. Възможно ли е хората, които отдават имотите си под наем да започнат да осъзнават, че не може вечно да получават едни чисти пари на месец в замяна срещу НИЩО? Могат ли да достигнат ниво на интелект позволяващо им да разберат, че в днешната система НЕ може да получаваш пари без да си се трудил, пък отгоре на всичко и без данък? Кой би могъл да подпомогне подобна промяна? Дали това не са брокерите на недвижими имоти?

Тези и още много въпроси си задавам и съответно си отговарям. Интересно ми е дали съм сгрешила в някои от отговорите си и очаквам да чуя други, може би по-продуктивни отговори.

Автор: Илияна Тодорова

Posted in Publications | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

МЕНТЕ

След известно време работа в една различна среда, бях забравила, че освен алкохол менте, цигари менте, жени менте, мъже менте, хранителни продукти менте, и всякакви други възможни ментета, има и брокери на недвижими имоти -менте.

Изключително неприятни, фалшиви професионалисти … особено, когато се усетиш. Усещането е все едно някой се опитва да ти докаже, че ти си по-голям тъпак от него. Уви оказа се, че аз не съм и се усетих навреме. Не бих могла да разкажа историята и да кажа имената на агенциите замесени, защото фактите са толкова хлъзгави и трудно доказуеми, че по-скоро ще ме осъдят за клевета отколкото да постигна нещо. Поради тази причина и след двудневен размисъл съм решила да предприема други мерки.

Някои от близките ми хора смятат, че си губя времето, но аз мисля, че ако бездействам и не направя абсолютно нищо, това означава, че разочарованието и гнева, който изпитвам от случилото се и от факта, че съществуват такива недостойни хора, са фалшиви. Което пък от своя страна ме принизява до броя на техните мозъчни клетки. Тъй като смятам, че имам повече от 2 мозъчни клетки смятам да се поборя малко, пък каквото постигна.

Оставяйки настрана лирическите отклонения, искам да дам няколко съвета относно това как да се предпазим от фалшиви или така наречените „домашни” брокери, и като цяло от цялата тази човешка помия, която е заляла тази иначе интересна професия.

Най-важното е да се слуша и пита. Да слушате, когато Ви звънят да Ви дадат отговор за някоя оферта. Ако не сте разбрали или не сте чули питайте ги по сто пъти, ако трябва. Питайте от коя агенция е брокера, който Ви се обажда или на когото Вие се обаждате. Записвайте името, адреса на агенцията и името на брокера.

Ако искате сами да си намерите апартамент, записвайте всеки телефон, на който звъните, всяка обява, всеки брокер, с когото говорите, всичко,  което можете.

Има домашни брокери, който използват името на агенции, за които не работят и агенциите не знаят за това. По изключително дебелашки и недодялан начин се опитват да излъжат търсещия „клиент” – слагам кавички, тъй като за тях не е клиент, а поредната жертва. Един от малоумните, но очевидно действащи трикове е слагането на фалшиви обяви в сайтовете за обяви на жилища под наем, които обяви, мистериозно и впечатляващо светкавично изчезват, още докато сте на телефона с „брокера”, който в този момент конфронтирате и го питате за адреса на агенцията и името му. Това между другото е също доста неприятно, защото когато харесаш един апартамент и се надяваш  на нещо, всичко приключва с огромно разочарование.

От фирмата, която притежава уебсайта, където се качват офертите от агенциите не бяха много полезни, но нямаше и как да са тъй като се оказа, че при тях и двете агенции се водят на две различни фирми т.е. са реални, регистрирани в търговския регистър юридически лица. Предложиха ми да отида в полицията.

Това, което мисля да направя е поне да предупредя, да “Poke” хората, чрез интернет, за да започне някаква превенция, било то и минимална.

Тези, които търсят бъдете нащрек и внимавайте. Тези които лъжат хората и се правят на по-големи тарикати от ланеца на Влади Въргала, който се клати в потна лятна нощ, между пищната гръд на руса фиешън икона от покрайнините, със силно очертани устни в цвят „преседела роза”; искам да им кажа, че ме е срам от тях и от това, че са българи, и дано попаднат в същите кравешки екскременти, които залагат на хората.

Илияна Шукерова

Posted in Publications | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Застраховай си имота!

Застраховай си имота!

Бих искала да коментирам върху едно заглавие, което прочетох тази сутрин – „ Искат задължителна застраховка върху имуществото”. Веднага започнах да си мисля как е възможно след толкова много приказки, след толкова много бедствия, разруха на домове, сгради, мостове, диги, стени и какво ли още не, ние все още да сме на етап приказки? Не разбирам. Нали уж човека е най-висшето същество на тази планета. Как така тогава всички човеци досега не са разбрали, че трябва да застраховат имота си? Тъй като, не мога да измисля и да намеря отговор не тези си въпроси , логически стигам до извода, че тези хора може би не са добре развити и далеч не са по-умни от кучето, което си пази къщата.

Разбира се остава съмнението. Остава, защото в България ако не проявиш дори леко съмнение ще „изгориш”. Тук е мястото на държавата. Ако случайно управляващите се чудят, къде да се намесят – тук. Понеже знам и виждам, че се лутат – подписват нещо, после се отказват, налагат санкция, след това я отменят и други такива действия подходящи за девойка в тежък пубертет, за това давам този мъдър съвет. Освен това ще им дам и общ опис на примерен механизъм, с който да се включат. Трябва да се попрегледат законовите рамки, да се направи публичен дебат, в който да участват заинтересованите и тези, които живеят на места където е по-вероятно да възникне бедствие или голяма щета и други, да се стигне до решения и след това да се изгради общ механизъм или общи рамки за застраховането на имотите. Тоест да има писмена договорка между държавата и застрахователните компании преди да започнат едни лъжливи застраховки и после хората да реват, че са ги излъгали. Отново пояснявам – държавата ще предпази гражданите си превантивно, а не след като са пострадали.

Автор: Илияна Тодорова

Posted in Publications | Tagged , , | Leave a comment

Голяма възвръщаемост от отдаване на имоти на студентите във Великобритания

В сравнение с традиционните инвестиции, настаняването на студенти показа изключителна доходност и успех през изминалата година.  Според Студентски доклад на Найт Франк от 2012 година, възвръщаемостта от подобен вид търговска дейност е регулярна и постоянна през цялата година, което важи и за периода на кризата. В доклада се подчертава, че през Септември 2011 възвръщаемостта от настанените студенти е 11.5%, 13.5% през 2010 и все още води класацията на имотния пазар. Това се дължи на два фактора. Първият фактор, е че интереса към университетите на Великобритания е доста усилен в последните години, а вторият фактор е липсата специално обособени и построени за целта жилищни сгради.

Според Найт Франк, Великобритания е в добра позиция, която ще и позволи да се възползва от увеличаващият се брой чуждестранни студенти, които идват да следват. Предвижда се да се удвои този брой към 2025, тъй като във Великобритания се намират 5 от най-престижните университети в света.

Вземайки досега изложеното в предвид, следва да се отбележи, че в доклада също така им и повишаване на наемите в сектора – студентско настаняване. Раздвижването на този пазар не се отнася само за Лондон, въпреки че там е най-силно.  В градовете, където има повече от един университет, което предполага по-голяма концентрация на студенти, също има растеж. Един такъв град е Ливърпул.

Posted in News | Tagged , , , , | Leave a comment

Процъфтяващият имотен пазар на Сейшелските острови.

Благословени от природата-Сейшелските острови са архипелаг от 115 острова с прекрасни плажове, девствени гори, невероятен морски живот, много орхидеи и различни видове птици характерни единствено за местността.  Островите се намират на 1600км. oт крайбрежието на Източна Африка, и са с население от само 81000 души. Климатът е влажният екваториален климат, но е целогодишно стабилен – средни максимални стойности от 29 градуса дневна температура. Няма малария или жълта треска. Там е отразен най-висок индекс на човешко развитие в Африка и БВП от 10,714 долара.

Чуждестранните купувачи на имоти идват най-вече от Южна Африка, Италия, Франция, Русия и Великобритания. Сейшелската култура е със силно френско влияние и населението е силно расово смесено. Туризмът ангажира 30% от работната сила, и подсилва икономиката.

Недвижимите имоти са скъпи. Вариращите цени в главния остров – Мае, където се намира и столицата Виктория, започват от 160000 долара /към края на 2010/ като за обзаведена тристайна къща цената е около 640000 долара. Цените на земята в столицата варират от по 50 долара за кв.м. за земя без гледка, до 500 долара за земя на първа линия.

В Праслин – най- големия остров, цените на имотите са с около 20% по-високи от тези в столицата, тъй като повечето имоти се намират на или близо до плажа.

Наскоро са построени няколко луксозни жилищни сгради като например – „Островите на Еден”, което представлява комплекс с яхтено пристанище, 450 луксозни три и двустайни апартаменти и вили. Цените започват от 300000 долара.

Друг осъществен проект е частен жилищен комплекс „4 Сезона – Сейшелските острови”. Ексклузивен жилищен комплекс находящ се на югозападния бряг на Мае. Цените на 4 и 6 стайни вили се продават за около 7 млн. долара.

Повечето купувачи плащат в брой. Чужденците могат да си осигурят гражданство за сумата от 3 421 долара. Няма данъци върху имотите или върху капитали, но чуждестранен купувач следва да заплати такса за обработка от 1.5%, такса одобрение от 11% и такса печат от 5%.

Купуването изисква правителствено одобрение от Кабинет на Министрите на Министерството на земята и населението. Имотът следва да се използва само за живеене от собственика и неговото семейство.  Закона за Недвижимото имущество гласи, че е забранено недвижим имот да се отдава под наем от собственик, който не е от Сейшелските острови.

Превод: Илияна Тодорова

Posted in Others | Tagged , , , , , | Leave a comment

Открий приликите

В опит да не се повтарям ще спомена балона, който най-вече банките /чуждите банки, защото наши собствени са кът/ необезпокоявани от управлението на страната ни /очевидно неразбиращо напълно или пък просто възприемащо „laissez-faire”, като дявола евангелието/ създадоха в сферата на имотите и оставиха този пазар, като магистрална жрица след полов акт с лидер на партията на „Бруталистите” или, за да съм по-ясна и кратка, защото все пак има и избиратели под нивото на интелигентност на „великите хомо сапиенс” /няма да намесвам тук другите животински видове, тъй като те отдавна са доказали превъзходството си/ ще кажа просто, че с невежеството си „брутализираха” пазара на имоти в България.

Днешното ми вдъхновение се породи от вчерашните избори, които и до днес продължават да „брутализират” народа и да се гаврят с правото на избор и този нов път, по който Европата е решила да поеме, а именно свобода на личността. Не бих искала да навлизам точно в тези детайли, тъй като ще трябва доста да се отклоня от темата. Най-важното, което исках да кажа бе, че за пореден път народа не може да изправи гръбнака си заради липсата на пространство в народния ни ректум. За пореден път той бе добре запълнен и подпрян, така че да не може да мръдне и сантиметър. След толкова много актове започвам да си мисля, че на народа му харесва. Мисля си, че това е нещо като „бий мъ обичам тъ”.

Автор: Илияна Тодорова

Posted in Publications | Tagged , , , , , | Leave a comment

Идеи

За да не пропусна да отразя по някакъв начин събитията от последните дни ще споделя какво ми хрумна. Хрумна ми, че с на Кирил Рашков парите, които би трябвало да му бъдат взети от държавата заради, това че не е знаел, че се плащат данъци, за да се поддържа икономиката на една държава, може да се направят много полезни неща за Българите-Роми. Например, би могло тези пари да отидат във фонд, който отпуска средства на български ромчета посещаващи учебните заведения. Да им се купуват учебници, униформи и изобщо издръжката за обучение. Може също така в домовете за деца, които са пълни с български ромчета да се направят образователни центрове, да се назначат учители, които да провежда обучения. Да им се даде хляб в ръцете на тези деца. Да се учат на занаяти и други полезни за бъдещето им неща.

Относно имотите му би било прекрасно да се използват за образователни центрове. Да се приспособят и да се използват. Ако той смени дома си с някой по-железен и с повече огради, решетки и униформени (би било добре и цялата му фамилия да го последва)то това означава, че тези имоти ще останат празни. Нека да се използват за нещо полезно.

Така след години ще дойде ден, в който няма да има и един не разбрал, не знаещ, не чул, не видял, „не бях аз” български ром. Всеки от тях ще знае, че се плащат: вода, ток, парно, газ, данъци и други разни.

Автор: Илияна Тодорова

Posted in Publications | Tagged , , , , , | Leave a comment

Нова имотна такса за гърците


Двете най-богати държави в Европа Франция и Германия, положиха натиск върху най-бедната членка – Гърция изтласквайки я до ръба. Въпреки, че отричат да имат стремежи към изхвърлянето на Гърция от Евро-зоната  те не предлагат никакъв план, с който да се спре излизането извън контрол на стремглаво задълбочаващата се криза.  В отчаян опит да покрие дефицита от 2 милиарда в бюджета  правителството оповестява нова такса върху имотите, с което разбира се предизвика отново гнева на гърците, които според социални мрежи и  блогове приканват за не плащане на новата такса. 7 от 10 гръцки граждани срещат трудности при плащане на ново наложените такси на правителството през последните две години, според изследвания оповестени този месец.

Новата тарифа има за целева група по-заможните граждани. От друга страна единствените освободени от тази такса са манастири, храмове и благотворителни средства управлявани от доста богатата гръцка църква. Дори хората с увреждания и безработните, който по традиция са защитени от правителството не са освободени от таксата.

Posted in News | Tagged , , , , | Leave a comment

Небивалици

От време на време попадам на небивалици и контрасти и не мога да се
въздържа от коментар. За да съм най – ясна и кратка само ще изложа това
което прочетох, а именно:
- „ул. Витоша в София е на 52ро място в класацията на най-скъпите
търговски улици в света”
- „ България на първо място /с най-евтино строителство/ в
класацията за стойността на строителството в Европа”

Докато чета тези две заглавия се опитвам да разбера на мен ли ми
убягва нещо или това е пълен абсурд.
Ул. Витошка е пълна с измислени магазини, които някои хора даже
наричат „бутици”, в които през 2011г. има най-новите колекции на 1999г. на
цени подходящи за банскалия, току що продал пристройката и голфа и чул,
че е „гъзарско” да си напазаруваш от най-големия булевард в Софията. Цени,
които не са за хора с вкус и пари, защото никой с вкус и пари не би ги дал
на някои от смешниците въртящи търговия на Витошка. Още малко и София ще
вземе да се окаже „малкото Милано”, точно както Букурещ се има за „малкият
Париж”.

Автор: Илияна Тодорова

Posted in Publications | Tagged , , , , | Leave a comment

“Добри сделки” могат де се открият в италианския имотен сектор…

Твърди се, че инвеститорите търсещи добра сделка на италианския имотен пазар биха могли да открият подходяща придобивка на добра цена.

На този етап международните купувачи биха могли да намерят къща в провинцията със стойност 20 до 30% по-ниска от тази през 2007г.

Приложените строги правила и планиране в Италия са причината там да не се появи прекалено голямо предлагане, както в други Средиземноморски държави , като например Испания, но все пак слабия пазар е довел до понижение на цените.  

Препоръчвани райони за инвестиция са Пулия и Калабрия, тъй като значителни инвестиции са направени там за подобряване местните летища.

Според международния жилищен индекс на Найт Франк, в доста от популярните дестинации в Италия е забелязан спад на цените през 2010г.

Някои от агенциите разкрих, че в Кортина, Тоскана, Венеция, Флоренция и Сардиния стойността на имотите показва 5% спад през 2010г., като Рим остава единствената италианска дестинация, която показва увеличение на стойностите през изминалата година.

 Илияна Тодорова

Posted in Others | Tagged , , , , | Leave a comment