Продавачите на жилища на Острова вдигат цените за трети месец

Продавачите на жилищни имоти във Великобритания са повишили офертните цени за трети месец през март заради недостиг на имоти на продажба, който оказва подкрепа на цените, отчитат от оператора на най-големия сайт за имоти на Острова Rightmove Plc.

Средната офертна цена за жилище в Англия и Уелс се повиши с 0,8% до 231 790 паунда (374 828 долара) спрямо февруари, посочват от компанията. В Лондон цените се понижават с 1,5%, като кварталите Кенсингтън и Челси са сред най-слабо представящите се.

„Този месец броят на продавачите успя да изпревари с малко броя на купувачите“, посочва търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд, цитирани от Bloomberg. „Пазарът обаче остава ограничен от ниските обеми на сделки и ограничената ликвидност.”

Последните данни за цените на британските жилища са смесени – от една страна, липсата на предлагане оказва подкрепа на цените, а от друга, ограниченото банково кредитиране и рекордно ниското потребителско доверие ограничават търсенето. От подразделението на Lloyds Banking Group Plc Halifax отчетоха на 4 март, че жилищните цени са паднали миналия месец и прогнозираха, че икономическата несигурност може да натежи над търсенето.

Броят непродадени имоти на един брокер на имоти се повишава до средно 70 от 69, отчитат още от Rightmove.

В Лондон средната офертна цена се понижава до 424 307 паунда този месец. Цените в престижните квартали Кенсингтън и Челси бележат спад от 5%. През първото тримесечие общо за Лондон цените са нараснали с 3,8% спрямо предходните три месеца.

Английската централна банка запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% този месец. 62% от участниците в проучване на банката, публикувано миналата седмица, очакват нивото да бъде повишено в идните 12 месеца, спрямо 52% през ноември.

Източник: Инвестор.бг

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>