Лоши причини да рефинансирате ипотечния си кредит

Ако сте горд собственик на имот, който сте закупили срещу ипотечен кредит, то вероятността да ви предложат да рефинансирате своя кредит, с по-голям може да е голяма. Ето и някои лоши идеи, или по-скоро мотиви да направите това.

1. Консолидация на задълженията

Идеята за замяна на краткосрочните ви кредити, отличаващи се със значително по-високо ниво на лихви (като потребителски кредити, кредитни карти и др.), може да изглежда на пръв поглед доста примамлива и логична. Тя обаче крие в себе си и редица рискове.

Основния е да замените негарантирани задължения, с гарантирани с вашия имот при условия на повишение на месечните си вноски. Ако месечните Ви вноски станат толкова високи, че не можете да си ги позволите, рискувате да ви вземат имота.

2. Свободен кеш за инвестиции

Инвестициите сами по себе си могат да са доста перспективни, или да ви носят доход. Разбира се, това е свързано с редица рискове. Като се вземе предвид високия процент на фалит при предприемачите, евентуална загуба тук може директно да се отрази върху възможностите ви да плащате за имота си. Това пък увеличава риска да останете без него.

Добре е инвестициите да се правят разумно и със спестени средства, или такива, които сте сигурни, че няма да ви трябват за покриване на ежемесечните ви разходи през един по-продължителен период от време – примерно няколко години.

3. Да намалите вноската си с преструктуриране на кредита в по-дългосрочен

Ако ви остават няколко години да изплатите кредита си, то идеята да го рефинансирате с по-дългосрочен, срещу по-ниска месечна вноска, може да не е много добра, а само свързана с излишно утежняване на бюджета ви за плащане на лихви. Не забравяйте, че в първите години от един ипотечен кредит основното, което плащате са лихви, и в много по-малка степен намаляване на главницата. Удължаване на вашия кредит за удобство, може всъщност да е едно много скъпо начинание.

4. Да пестите средства за нов имот

Ако планирате да се преместите в ново жилище, да кажем след три-четири години, поради една или друга причина, то отново рефинансирането на вашия ипотечен кредит с по-голям, или по-дългосрочен може да е свързано с допълнителни разходи за лихви през период, в който няма реално да ползвате по-голямото жилище.

5. Подмамени от по-ниски лихви

Можете да получите предложение за рефинансиране на ипотечния ви кредит с такъв с по-ниска лихва. И макар това на пръв поглед да изглежда примамливо, то може отново да е свързано с по-големи и скрити разходи.

Източник: Профит.бг

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>