Новите жилища в САЩ с 48% по-скъпи от старите

Новото жилище става все по-малко смислена инвестиция в САЩ. Причината е огромната разлика в цената му с тази на вече обитавани имоти.

Вълната от принудителна продажба на имоти, станали собственост на банките, следствие на неизплащани ипотечни кредити е основна причина за това. Тя е довела до ситуация, при която старите жилища се продават значително по-евтино от новите.

Средната цена на ново жилище в САЩ е с цели 48% по-висока от тази на новите старите. Това е над три пъти средната разлика на пазарите, които се определят като нормални.

Подобна разлика е сериозна тежест пред икономиката. Това прави новите жилища изключително трудно продаваеми и те заемат малък дял от продажбата на имоти в най-голямата световна икономика. Това пък носи трудности за строителите и за икономиката като цяло.

Ценовата разлика се предопределя от по-високите темпове на поевтиняване на старите жилища в сравнение с новите.

Средната цена на новите жилища се е повишила с 6% през последната една година до ниво от 230 600 долара, дори и на фона на това, че имотният пазар е най-зле от близо век и половина.

Въз основа на тази висока цена продажбите на нови жилища се е понижила с близо 3% през последните 12 месеца.

За сравнение средната цена, на която един имот се препродава от негов собственик, е в размер на 156 100 долара, според статистиката на Асоциацията на строителите в САЩ.

Това прави разлика от 74 500 долара, или това новите жилища да са с 48% по-скъпи в сравнение със старите.

На нормалните пазари обикновено новите жилища са с 15% по-скъпи, сочат правителствените данни.

Източник: Профит.бг

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

One Response to Новите жилища в САЩ с 48% по-скъпи от старите

  1. Beautifully written blog post. Delighted Im able to discover a webpage with some insight plus a very good way of writing. You keep publishing and im going to continue to keep reading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>