Процъфтяващият имотен пазар на Сейшелските острови.

Благословени от природата-Сейшелските острови са архипелаг от 115 острова с прекрасни плажове, девствени гори, невероятен морски живот, много орхидеи и различни видове птици характерни единствено за местността.  Островите се намират на 1600км. oт крайбрежието на Източна Африка, и са с население от само 81000 души. Климатът е влажният екваториален климат, но е целогодишно стабилен – средни максимални стойности от 29 градуса дневна температура. Няма малария или жълта треска. Там е отразен най-висок индекс на човешко развитие в Африка и БВП от 10,714 долара.

Чуждестранните купувачи на имоти идват най-вече от Южна Африка, Италия, Франция, Русия и Великобритания. Сейшелската култура е със силно френско влияние и населението е силно расово смесено. Туризмът ангажира 30% от работната сила, и подсилва икономиката.

Недвижимите имоти са скъпи. Вариращите цени в главния остров – Мае, където се намира и столицата Виктория, започват от 160000 долара /към края на 2010/ като за обзаведена тристайна къща цената е около 640000 долара. Цените на земята в столицата варират от по 50 долара за кв.м. за земя без гледка, до 500 долара за земя на първа линия.

В Праслин – най- големия остров, цените на имотите са с около 20% по-високи от тези в столицата, тъй като повечето имоти се намират на или близо до плажа.

Наскоро са построени няколко луксозни жилищни сгради като например – „Островите на Еден”, което представлява комплекс с яхтено пристанище, 450 луксозни три и двустайни апартаменти и вили. Цените започват от 300000 долара.

Друг осъществен проект е частен жилищен комплекс „4 Сезона – Сейшелските острови”. Ексклузивен жилищен комплекс находящ се на югозападния бряг на Мае. Цените на 4 и 6 стайни вили се продават за около 7 млн. долара.

Повечето купувачи плащат в брой. Чужденците могат да си осигурят гражданство за сумата от 3 421 долара. Няма данъци върху имотите или върху капитали, но чуждестранен купувач следва да заплати такса за обработка от 1.5%, такса одобрение от 11% и такса печат от 5%.

Купуването изисква правителствено одобрение от Кабинет на Министрите на Министерството на земята и населението. Имотът следва да се използва само за живеене от собственика и неговото семейство.  Закона за Недвижимото имущество гласи, че е забранено недвижим имот да се отдава под наем от собственик, който не е от Сейшелските острови.

Превод: Илияна Тодорова

This entry was posted in Others and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>