Застраховай си имота!

Застраховай си имота!

Бих искала да коментирам върху едно заглавие, което прочетох тази сутрин – „ Искат задължителна застраховка върху имуществото”. Веднага започнах да си мисля как е възможно след толкова много приказки, след толкова много бедствия, разруха на домове, сгради, мостове, диги, стени и какво ли още не, ние все още да сме на етап приказки? Не разбирам. Нали уж човека е най-висшето същество на тази планета. Как така тогава всички човеци досега не са разбрали, че трябва да застраховат имота си? Тъй като, не мога да измисля и да намеря отговор не тези си въпроси , логически стигам до извода, че тези хора може би не са добре развити и далеч не са по-умни от кучето, което си пази къщата.

Разбира се остава съмнението. Остава, защото в България ако не проявиш дори леко съмнение ще „изгориш”. Тук е мястото на държавата. Ако случайно управляващите се чудят, къде да се намесят – тук. Понеже знам и виждам, че се лутат – подписват нещо, после се отказват, налагат санкция, след това я отменят и други такива действия подходящи за девойка в тежък пубертет, за това давам този мъдър съвет. Освен това ще им дам и общ опис на примерен механизъм, с който да се включат. Трябва да се попрегледат законовите рамки, да се направи публичен дебат, в който да участват заинтересованите и тези, които живеят на места където е по-вероятно да възникне бедствие или голяма щета и други, да се стигне до решения и след това да се изгради общ механизъм или общи рамки за застраховането на имотите. Тоест да има писмена договорка между държавата и застрахователните компании преди да започнат едни лъжливи застраховки и после хората да реват, че са ги излъгали. Отново пояснявам – държавата ще предпази гражданите си превантивно, а не след като са пострадали.

Автор: Илияна Тодорова

This entry was posted in Publications and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>