МЕНТЕ

След известно време работа в една различна среда, бях забравила, че освен алкохол менте, цигари менте, жени менте, мъже менте, хранителни продукти менте, и всякакви други възможни ментета, има и брокери на недвижими имоти -менте.

Изключително неприятни, фалшиви професионалисти … особено, когато се усетиш. Усещането е все едно някой се опитва да ти докаже, че ти си по-голям тъпак от него. Уви оказа се, че аз не съм и се усетих навреме. Не бих могла да разкажа историята и да кажа имената на агенциите замесени, защото фактите са толкова хлъзгави и трудно доказуеми, че по-скоро ще ме осъдят за клевета отколкото да постигна нещо. Поради тази причина и след двудневен размисъл съм решила да предприема други мерки.

Някои от близките ми хора смятат, че си губя времето, но аз мисля, че ако бездействам и не направя абсолютно нищо, това означава, че разочарованието и гнева, който изпитвам от случилото се и от факта, че съществуват такива недостойни хора, са фалшиви. Което пък от своя страна ме принизява до броя на техните мозъчни клетки. Тъй като смятам, че имам повече от 2 мозъчни клетки смятам да се поборя малко, пък каквото постигна.

Оставяйки настрана лирическите отклонения, искам да дам няколко съвета относно това как да се предпазим от фалшиви или така наречените „домашни” брокери, и като цяло от цялата тази човешка помия, която е заляла тази иначе интересна професия.

Най-важното е да се слуша и пита. Да слушате, когато Ви звънят да Ви дадат отговор за някоя оферта. Ако не сте разбрали или не сте чули питайте ги по сто пъти, ако трябва. Питайте от коя агенция е брокера, който Ви се обажда или на когото Вие се обаждате. Записвайте името, адреса на агенцията и името на брокера.

Ако искате сами да си намерите апартамент, записвайте всеки телефон, на който звъните, всяка обява, всеки брокер, с когото говорите, всичко,  което можете.

Има домашни брокери, който използват името на агенции, за които не работят и агенциите не знаят за това. По изключително дебелашки и недодялан начин се опитват да излъжат търсещия „клиент” – слагам кавички, тъй като за тях не е клиент, а поредната жертва. Един от малоумните, но очевидно действащи трикове е слагането на фалшиви обяви в сайтовете за обяви на жилища под наем, които обяви, мистериозно и впечатляващо светкавично изчезват, още докато сте на телефона с „брокера”, който в този момент конфронтирате и го питате за адреса на агенцията и името му. Това между другото е също доста неприятно, защото когато харесаш един апартамент и се надяваш  на нещо, всичко приключва с огромно разочарование.

От фирмата, която притежава уебсайта, където се качват офертите от агенциите не бяха много полезни, но нямаше и как да са тъй като се оказа, че при тях и двете агенции се водят на две различни фирми т.е. са реални, регистрирани в търговския регистър юридически лица. Предложиха ми да отида в полицията.

Това, което мисля да направя е поне да предупредя, да “Poke” хората, чрез интернет, за да започне някаква превенция, било то и минимална.

Тези, които търсят бъдете нащрек и внимавайте. Тези които лъжат хората и се правят на по-големи тарикати от ланеца на Влади Въргала, който се клати в потна лятна нощ, между пищната гръд на руса фиешън икона от покрайнините, със силно очертани устни в цвят „преседела роза”; искам да им кажа, че ме е срам от тях и от това, че са българи, и дано попаднат в същите кравешки екскременти, които залагат на хората.

Илияна Шукерова

This entry was posted in Publications and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>